Menstruationssmerter kan afhjælpes og forebygges

* Smerter i underlivet

* Anspændthed, træthed og smerter i lænden

* Smerter, anspændthed i lyske og forlår

Plages du af en eller flere af disse gener op til eller under menstruationen? Det behøver du ikke altid at affinde dig med. Erfaring med psykomotorisk og afspændingspædagogisk behandling viser at der i de fleste tilfælde kan gøres noget ved det.

Hvor kommer menstruationssmerterne fra?
Man har hidtil antaget at smerter i underliv og lænd, op til og under menstruationen, skyldes kraftige sammentrækninger i livmoderen. Denne antagelse er efterhånden sagt og skrevet så mange gange at det er blevet til "sandhed". Men er det sandheden?
Indenfor de seneste år har danske behandlere erfaret, at menstruationssmerter hos mange kvinder ikke nødvendigvis stammer fra underlivsorganerne. Det har vist sig at det oftere er nogle af bækkenets indvendige muskler, der spænder så kraftigt op, før og under menstruationen, at de kan give smerter og trække kraftigt i lænden. Smerter kan variere fra let ømhed op til kraftige, skarpe og jagende smerter i underliv, trækket i lænden som spænding, træthed og smerter i lænderegionen.

Hvilke muskler?
Menstruationssmerterne stammer i mange tilfælde fra et muskelkompleks som benævnes Den store hoftebøjer. En af de større muskler i dette kompleks, kaldet Mørbraden, spiller en betydelig rolle ved menstruationssmerter. Musklen går fra øverst på lårbenet, op gennem lysken videre gennem underliv, op bagerst i bughulen og fæstner sig til alle rygsøjlens lændehvirvler. Denne muskel har hos mange mennesker, og især hos menstruerende kvinder, tendens til at spænde op og blive forkortet. Dette kan give smerter, der opleves som om de kommer fra underlivsorganer eller tarme og da musklen trækker i lænden, oplever mange det som anspændthed, træthed eller ligefrem smerter i lænderyggen. De øvrige muskler i bækken og lænderyg kan også være involveret i mere eller mindre grad.

Ny behandling
De traditionelle behandlingstilbud har udelukkende været af medicinsk karakter, fordi man har ment at menstruationssmerter kun stammede fra underlivsorganerne. Med de nye erfaringer er der åbnet for helt nye behandlingsmuligheder. Ved psykomotorisk behandling er det muligt at mindske eller helt opløse de smertefulde muskelspændinger og dermed at afhjælpe og forebygge denne type menstruationssmerter.

Kvinder affinder sig med og vænner sig til de "naturlige" plager
Det skønnes at mere end halvdelen af kvinder i den menstruerende alder oplever sig generet i forbindelse med menstruationen og at ca. 30% bruger medicin. Ca. 5% har det så dårligt at de ikke kan passe deres arbejde i de dage. At det er så almindeligt og at der hidtil ikke har kunne gives nogen forklaring eller behandling, udover medicin, har ført til den udbredte antagelse, at menstruationssmerter er "naturlige". Denne antagelse påvirker mange kvinder til at tro at "Det er noget kvinder må affinde sig med", "Det er kvindens lod" og godt understøttet af religiøse skrifter: "Med smerte skal du føde dine børn". Disse holdninger har fået mange kvinder til at vænne sig så meget til smerternes gentagelse måned for måned og år for år, at når de bliver spurgt om de lider af menstruationsgener, svarer de umiddelbart nej. Går man lidt dybere kan man få svaret: "Nå ja, jeg tager tre Kodymagnyl hver morgen i de dage og så tænker jeg ikke mere på det, selv om det da er meget generende".

Menstruationssmerter er ikke nødvendigvis sygdom
Psykoterapeutiske terapeuter anser ikke menstruationssmerter for at være naturlige, som noget man er nødt til at affinde sig med. Psykomotoriske terapeuter anser heller ikke menstruationssmerter for altid at være en sygdomstilstand, men kan være et sammentræf af omstændigheder der fører til at visse muskler spænder meget op under menstruationen og derved forårsager smerterne.

AFSPÆNDING & PSYKOMOTORIK
v/ Ove B Wadum
Psykomotorisk terapeut dap
Søborg Hovedgade 139 A,
2860 Søborg
Tlf.:
2365 1230    www.slapheltaf.dk